Fle3 käyttäjäopas

http://fle3.uiah.fi

v0.23
5.6.2002 (last edit: Giedre Kligyte)

Giedre Kligyte, Teemu Leinonen, Samu Mielonen, Janne Pietarila, Ilkka Kekkonen, Tarmo Toikkanen
UIAH Media Lab, University of Art and Design Helsinki

Suomenkielinen käännös, kääntänyt Timo Tervo

Sisällysluettelo 1. Alkusanat

Kuinka käytän opasta?
Mikä fle3 on?
Mitä tarvitsen käyttääkseni Fle3:sta?
Mitä työkaluja fle3:ssa on?
Kuinka kirjaudun sisään/ulos?
Kuinka liikun Fle3:ssa?

2. Henkilökohtaiset asetukset

Kuinka muokkaan tietojani?
Kuinka lisään kuvani FLe3:een?

3. Hallitse Verkkopöytäsi

Kuinka lisään dokumentteja, linkkejä, muistion ja kansioita?
Kuinka verkkopöydästä tulee näköiseni?
Kuinka pääsen katselemaan toisten verkkopöytiä?

4. Tiedonrakentelu

Kuinka tiedän, kenen kanssa työskentelen?
Miten luen viestejä?
Kuinka kirjoitan muistiinpanoja?
Kuinka lisään kuvan ja linkin viestiin?
Kuinka linkitän Tiedonrakentelun Verkkopöydälleni?

5. Jammailu

Kuinka katselen toisten töitä?
Kuinka lisään töitä jammailuun?
Kuinka tehdä selitteitä töihin?
Kuinka linkitän jammailusession verkkopöydälleni?

- - - -

Fle3 Glossary

 

1. Alkusanat

Kuinka käytän opasta?

Tämä opas kehittyy jatkuvasti. Fle3:seen kehitetään koko ajan uusia ominaisuuksia ja on mahdollista, että kaikkia viimeisimmän version ominaisuuksia ei vielä oppaasta löydy.

Käyttöopas on rakennettu yhdestä www-sivusta helppoa tulostamista varten. Opas sisältää myös useita kuvia käyttöliittymästä selittävine teksteineen. Klikkaamalla pieniä kuvia saat näkyviin suuremman kuvan.

Voit myös kääntää oppaan haluamallesi kielelle. Lähetä siitä linkki alustan kehittäjille.

Mikä Fle3 on?

Fle3 on www-pohjainen ohjelmisto yhteisölliseen oppimiseen

Fle3 on www-pohjainen oppimisympäristö. Tarkemmin sanottuna Fle3 on palvelinohjelmisto tietokoneavusteista yhteisöllistä oppimista varten(CSCL).

Fle3 tukee ryhmän yhteistä tiedon rakentelua ja oppimista

Fle3 on suunniteltu ryhmäkeskeiseen työskentelyyn ja se tukee ryhmän yhteistä tiedon rakentelua ja oppimista (esim. tietämystyypit).

 

Mitä tarvitsen käyttääkseni Fle3:sta?

Tietokone verkossa

Voidaksesi käyttää Fle3 tarvitset tietokoneen, jossa on verkkoyhteys, yleensä internet. Kuitenkaan internet ei ole ehdoton vaatimus, sillä on Fle3 on mahdollista käyttää paikallisessa verkossa tai intranetissa käyttäen internet-protokollaa. Ota yhteys järjestelmänvalvojaasi halutessasi lisätietoja asiasta.

Standardi web-selain

Fle3 toimii kaikilla yleisimmillä www-selaimilla. Selaimen avulla otetaan yksinkertaisesti yhteys ja kirjaudutaan sisään ohjelmistoon.

 

Mitä työkaluja Fle3:ssa on?

Verkkopöytä

Jokainen käyttäjä saa henkilökohtaisen verkkopöydän. Verkkopöytiä voidaan hyödyntää keräämällä sinne erilaisia asioita (dokumentteja, tiedostoja, linkkejä internetiin & tiedonrakentelua varten muistilappuja), jotka ovat oleellisia opiskelulle. Niitä voidaan järjestellä kansioihin ja jakaa toisten kanssa. Voit myös vierailla toisten käyttäjien verkkopöydillä.

Tiedonrakentelu

Tiedonrakentelu on keskusteluympäristö ryhmän järjestelmälliselle tiedonrakentelulle.. Keskustelut tiedonrakentelua varten sisältää tietämystyypit-valikon, jotka kuvaavat jokaisen lähetetyn viestin ajattelumallia/-rakennetta.

Jammailu

Jammailu on työkalu digitaalisten artefacts yhteistä tiedonrakentelua varten. Jammailun avulla voit tutkia tiedostojen vaihtamisen mahdollisuutta (kuva, ääni, video, teksti, jne.) tekemällä yhdessä uusia versioita.of the starting artefact together with others.

Kurssin ja käyttäjien hallinta

Henkilökunta ja kurssien vetäjillä on työkalut hallita käyttäjiä, kursseja sekä kurssille osallistujia. Tavalliset käyttäjät (oppilaat) eivät voi käyttää näitä työkaluja.

 

Kuinka kirjaudun sisään/ulos?

Kirjautuminen käyttäjätunnuksella

Fle3 käyttöä varten tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan. Saat ne joko suoraan opettajaltasi tai sinulle lähetetään kutsu, jonka avulla voit luoda ne itse,  sähköpostitse.

Kun klikkaat "Log in here" linkkiä - järjestelmä kysyy tunnusta ja salasanaa.

Poistu Fle3:sta sulkemalla www-selain

Fle3:ssa ei ole uloskirjautumis-toimintoa. Tämä siksi, koska selaimet eivät tue tätä toimintoa käyttämättä evästeitä (cookies).

Jos haluat kirjautua ulos Fle3:sta, sinun täytyy sulkea selain. Useimmat selaimet voi sulkea File/Tiedosto-valikosta.

 

Kuinka liikun Fle3:ssa?

Perusnavigointi

Perustyökalut ovat Fle3:ssa  aina näkyvissä sivun yläreunassa, välilehtinä. Klikkaamalla haluamaasi välilehteä pääset käyttämään ko. välilehden työkaluja.

Kurssin valinta

Voit valita kurssin, jossa työskentelet 1) verkkopöytäsi kurssilistasta tai 2) millä muulla sivulla tahansa valitsemalla kurssin pudotusvalikosta. Jos olet vain yhdellä kurssilla, ei pudotusvalikko ole näkyvissä. Jos vaihdat toiseen välilehteen (esim.. Jammailusta tiedonrakenteluun), pysyt silti samalla kurssilla.

1)   2)

"Sijaintisi" kertoo, missä olet

Tiedonrakentelu- ja Jammailu -välilehdissä näet "Sijaintisi"-rivillä kulloisenkin sijaintisi ja etenemispolkusi. Klikkaamalla ko. rivillä kurssin nimeä tai kurssin aihetta/sisältöä pääset siirtymään haluamallesi alueelle.

Verkkopöydällä navigointi

Löydät samanlaisen navigointipolun myös verkkopöydältäsi. Sijaintirivi kertoo kansio- tai asiapolun, jossa sillä hetkellä olet katsomassa. Voit palata verkkopöydän ylätasolle klikkaamalla polussa näkyvää "Verkkopöytä" -linkkiä.

 

2. Henkilökohtaiset asetukset

Kuinka muokkaan tietojani?

Verkkopöytä

Verkkopöydältä löydät "Tiedot" -linkin, joka avaa käyttäjätietosi -sivun. Voit päivittää tietojasi klikkaamalla "Muokkaa käyttäjän tietoja" -linkkiä. Jos vierailet toisten verkkopöydällä, voit katsoa hänen tietojaan (käytä samaa  "Information" -linkkiä), mutta muokata toisten tietoja et voi.

Käyttäjätietojen muokkaaminen

Käyttäjätietojen muokkaaminen on jaettu kolmelle sivulle:

  1. Ensimmäisellä sivulla täytetään perustiedot, kuten salasana, oikea nimesi (etu- ja toinen nimi), sähköpostiosoite ja liittymän kieli.
  2. Toisella sivulla voit muokata yhteystietoja sekä tuoda/vaihtaa kuvasi.
  3. Kolmannella sivulla voi muokata lisätietoja, kuten esim. koulutus- tai muita tietoja tai harrastuksia.

1) 2)

3)

 

Kuinka lisään kuvani FLe3:een?

Lataa kuvasi tai tee linkki

Toisella sivulla muokattaessa käyttäjätietoja on  kohta "Lähetä käyttäjän kuva" -rivi. Voit ladata kuvan omalta koneeltasi tai tehdä linkin kuvaasi, joka on jo internetissä www-sivuillasi.

Käytä 32x32 pikselin kuvakokoa

Kuvan muoto tulisi olla mahdollisimman lähellä neliön muotoa. Kuvan ihannekoko on  32x32 pikseliä tai suurempi. Kaikki kuvat "pakotetaan" ohjelmassa neliön muotoon ja 32x32 pikselin kokoon.

 

3. Hallitse verkkopöytäsi

Kuinka lisään dokumentteja, linkkejä, muistion ja kansioita?

Käytä työkaluriviä

Verkkopöydälläsi on kaksi työkaluriviä. Ylemmän avulla voit lisätä omalle verkkopöydällesi kansioita, dokumentteja, linkkejä sekä muistioita (muistiinpanoja) tai kansioon, jossa sillä hetkellä olet.

Alemmalla työkalurivilla voit käsitellä verkkopöytäsi kansioita, dokumentteja, linkkejä sekä muistiinpanojasi tai kansion sisällä olevia aiheita. Valitse ensin  muokattava objekti, jota aiot käsitellä. Valitse seuraavaksi komento "nimeä", "kopioi", "leikkaa" tai "poista".

"Kopioi", "leikkaa" ja "liitä" toimivat samalla tavalla kuin useimmissa tietokoneissa. Kun "poistat" jotakin, menee se ensin "Roskakoriin", joka siis tulee tyhjentää aika ajoin. "Roskakorista" voit myös "Palauttaa" tiedostot takaisin verkkopöydälle.

 

Kuinka verkkopöydästä tulee näköiseni?

Valitse "Asetukset"

Voit muuttaa verkkopöytäsi taustatyyliä klikkaamalla "Asetukset" -linkkiä (verkkopöytä-välilehdellä). Voit joko valita yhden taustakuvan  valmiista kuvista tai ladata jonkun muun omalta koneeltasi.

Oman taustakuvan lataaminen

Voit ladata minkä tahansa .gif tai .jpg -kuvan verkkopöytäsi taustakuvaksi. Huomaa, että useimmat kohdat verkkopöydällä ovat valkoisia, joten jos haluat verkkopöytäsi näyttävän selkeältä, valitse aika tummia kuvia taustaksi.

 

Kuinka pääsen katselemaan toisten verkkopöytiä?

Valitse henkilö Tiedonrakentelu-välilehdestä

Voit vierailla toisten Työpöydillä (heidän tulee kuulua samalle kurssille kanssasi) klikkaamalla käyttäjän nimeä tai kuvaa Tiedonrakentelu-välilehden yläosassa. Voit katsella heidän kansioitaan ja kaikkia tiedostoja, muttet voi tehdä muutoksia. Voit myös katsella muiden käyttäjätietoja klikkaamalla "Tiedot" -linkkiä. Muut voivat myös vierailla sinun Verkkopöydälläsi.

 

4. Tiedonrakentelu

Kuinka tiedän, kenen kanssa työskentelen?

Kurssin jäsenet

Voit nähdä kaikkien kurssille kuuluvien nimet ja kuvat Tiedonrakentelu -välilehden yläosassa. Oma nimesi on aina rivillä ensimmäisenä. Muut näkyvät rivillä oman nimesi/kuvasi jälkeen. Voit vierailla heidän verkkopöydillään tätä kautta.

 

Miten luen viestejä?

Valitse aihe kurssin sivulta

Voit mennä suoraan Tiedonrakentelu -välilehdelle ja klikata mielestäsi mielenkiintoista aihetta otsikosta ja vaikka aloittaa keskustelun klikkaamalla "Aloita keskustelu" -linkkiä.

Valitse kurssin konteksti

Voit valita kurssin kontekstin, jota haluat työstää/osallistua klikkaamalla ko. kurssin otsikkoa. Näet sisällön kuvauksen ja kaikki mahdolliset keskusteluviestit, jotka kuuluvat kyseiseen kurssiin. Klikkaamalla  "Näytä koko keskustelu" -linkkiä näet kaikkien viestien aiheet.

Valitse aihe

Valitse viesti, jonka haluat lukea. Valittu viesti näkyy siten ylimmäisenä ja loput aiheet sen alla. Selataksesi viestien välillä voit käyttää "Edellinen" ja  "Seuraava" -linkkejä tai rullata selainta ja valita mieleisen viestin aiheen.

Kaikkien viestien katseleminen

Voit katsella kaikkia viestiaiheita, jos klikkaat "Näytä viestien sisällöt" -linkkiä. Tällä tavalla voit lukea koko keskustelun tai tulostaa sen. Huomaa, jos keskustelu on pitkä, sivun lataaminen saattaa kestää. Jos sinulla on vanha kone, on ehkä parempi klikata "Näytä vain otsikot" -linkkiä ja selata viestejä yksi kerrallaan.

Viestien lajittelu

Valitse tapa, miten haluat viestien näkyvän: keskusteluna, tietämystyyppeinä, kirjoittajan..., ajan mukaan. Viimeisin on hyvä tapa päästä keskustelun rakenteeseen sisälle. Viestien lajitteleminen tietämys- tyyppien mukaan on hyödyllinen, kun haluat löytää helposti esim. ryhmäsi keskustelun yhteenvedot. Löydät kaikki viestisi tai voit katsella, mitä joku käyttäjä ryhmässäsi on kirjoittanut, jos valitset lajittelun kirjoittajan mukaan.

 

Kuinka kirjoitan muistiinpanoja?

Aloita keskustelu

Jos et halua vastata viesteihin, mutta haluat lisätä uuden keskusteluaiheen, voit tehdä sen Tiedonrakentelu-välilehdellä: Siirry kurssin sisältöön klikkaamalla kurssin keskusteluaiheen otsikkoa ja klikkaa "Aloita keskustelu" -linkkiä työkalurivillä.

Valitse viesti, johon haluat vastata

Jos haluat vastata johonkin viestiin, klikkaa kyseisen viestin otsikkoa. Viesti ilmestyy sivulle ylimmäiseksi. Vastauspainike on sivun alareunassa vasemmalla. Voit vastata vain siihen viestiin kerrallaan, jonka olet valinnut.

Tietämystyypin valinta

Jos haluat vastata viestiin, sinun täytyy valita jokin opettajasi määrittelemistä tietämystyypeistä (pudotusvalikosta) ja vasta sitten painaa Vastaa-painiketta. Jos et ymmärrä joitakin tietämystyyppejä, voit klikata kysymysmerkki -ikonia saadaksesi syventävän kuvauksen haluamastasi tietämystyypistä.

Viesti, johon ollaan vastaamassa näkyy alla

Voit nähdä viestin, johon olet juuri vastaamassa, sivun alareunassa oman viestinkirjoitus -ikkunan alapuolella.

Viestin esikatselu

Kun viesti on kirjoitettu, klikkaa "Esikatsele" -painiketta. Voit vielä tarkastaa viestisi ja vaikka muokata sitä painamalla "Muokkaa" -painiketta. Jos et haluakaan julkaista viestiä, klikkaa "Peru" -painiketta. 

 

Kuinka lisään kuvan ja linkin viestiin?

Lataa kuva omasta työasemastasi

Kun kirjoitat viestiä, löydät viestikentän alta  "Lisää kuva" -objektin. Kuva muotoina voit käyttää .gif tai .jpg -formaatteja ja ladata ne koneeltasi. Muista, että selaimet eivät osaa näyttää juuri muita kuvamuotoja. Voit myös antaa kuvalle oman nimen.

Linkin lisääminen ja nimen antaminen

Voit lisätä viestiin linkin antamalla URL -osoitteen (http://...). Jos et muista oikeaa osoitetta, avaa uusi selainikkuna, etsi haluamasi internet-osoite, kopioi se ja liitä se linkkiriville Fle3:seen. Anna sitten linkille jokin sopiva nimi.

 

Kuinka linkitän Tiedonrakentelun verkkopöydälleni?

Etsi sivu, jonka haluat linkittää

Voit linkittää minkä tahansa näkymän Tiedonrakentelu -välilehdestä omalle verkkopöydällesi. Etsi linkitettävä kurssiosuus, keskustelu tai viesti, joka on mielestäsi kiinnostava ja klikkaa "Linkki verkkopöydälle" -painiketta, joka sijaitsee oikeassa reunassa kurssin osallistujien alapuolella. Tämän jälkeen löydät verkkopöydältäsi linkin, joka vie suoraan valittuun kohtaan. Tämä toiminnallisuus auttaa löytämään tärkeät viestin jälkeenkin päin. Voit ryhmitellä linkit kansioihin kuten kaikki muut verkköpöytäsi aiheet.

 

5. Jammailu

Kuinka katselen toisten töitä?

Valitse jammailu

Jammailu -välilehdeltä löydät listauksen kaikista kurssiin kuuluvista Jammailu-sessioista. Valitse se, jonka parissa haluat työskennellä. Näet kaikki kurssilaisten työt "puu" tai "ketju" -muodossa. Alempana näkyvät työt ovat aiemmista versioista johdettuja työversioita. Töiden vieressä näkyvät ikonit indikoivat töiden tiedostotyyppjeä: kuva, ääni, video, teksti, jne. .gif ja .jpg tiedostoilla on pienet kuvakkeet kyseisestä kuvasta.

Työn imurointi tai avaaminen

Valitse se työ, jota haluat katsella. Tiedostot, joita katsot selaimellasi (.gif, .jpg, .html, jne.) avautuvat selaimen ikkunaan. Muut tiedostot voidaan imuroida omalle työasemalle. Klikkaa haluamasi työn ikonia ja ohjaa tiedosto työasemallasi siihen kansioon, johon sen haluat tallentuvan. Työasemalla voit avata ko. tiedoston, muokata sitä vastaavalla ohjelmalla (kuvan-, tekstin-, äänen- tai muilla ohjelmilla).

 

Kuinka lisään töitä jammailuun?

Valitse mieleinen jammailutyö

Huomaa. Kun katselet jammailusessiota, jokainen työ sisältää radio -painikkeen vasemalla puolella. . Jos haluat ladata kyseisestä työstä uuden version, sinun tulee valita alkuperäinen työ, johon oma versiosi perustuu, klikkaamalla radio -painiketta. Tämän jälkeen voit klikata "Luo versio" -painiketta sivun alalaidassa (vasemmalla). Tämä toiminto tuo "Tekeleen lisääminen" -lomakkeen eteesi.

Lataa jammailuun oma työ

Voit ladata oman versiosi työstä suoraan omalta koneeltasi. Anna työllesi järkevä, kuvaava nimi. Se helpottaa muita huomaamaan ja ymmärtämään työsi sisällön jammailusessio -näkymässä.

 

Kuinka tehdä selitteitä töihin?

Katso työn selitteitä

Voit nähdä jokaisen työn selitteet kurssin jammailusessiossa kunkin työn  alapuolella. Klikkaamalla selite -linkkiä pääset selitteiden lisäämissivulle. Sieltä voit lukea ja kirjoittaa huomautuksia.

Selitteen kirjoittaminen

Klikkaa "Lisää selite" -linkkiä ja kirjoita sitten oma selitteesi. Nimesi ja aika ilmestyvät selitteeseen automaattisesti.

 

Kuinka linkitän jammailusession verkkopöydälleni?

Sama toiminto kuin Tiedonrakentelussa

Jammailusession linkittäminen omalle verkkopöydälle tapahtuu samalla tavalla kuin Tiedonrakentelussa. Etsi sopiva jammailusessio ja klikkaa "Linkki verkkopöydälle" -painiketta. Löydät sen sivun oikeasta reunasta kurssin osallistujien -rivin alta. Linkki ilmestyy verkkopöydällesi.

Fle3 Sanastoa

Fle3 = Fle3 on oppimisympäristö

Server = Palvelintietokone verkossa, mihin Fle3 on asennetuu (useimmiten Internet). Tarvitset palvelimen "isännäksi" käyttäessäsi Fle3:sta.

Web Master = Henkilö, joka huolehtii organisaatiosi (web) palvelimista. Yleensä hän on myös vastuussa, että  kaikki palvelimet toimivat ja että hän myös huolehtii palvelinten tietojen varmuuskopioinnista.

Fle Administrator = Henkilö, joka huolehtii Fle3 -järjestelmästä. Periaatteesa kaikki Fle3 administratorin tekemät työt voidaan tehdä suoraan Fle3 -liittymässä. Joitakin syventäviä asioita, kuten  (tuoda ja viedä tietokantoja) täytyy kuitenkin tehdä käyttämällä Zopen web -pohjaista hallintatyökalua. Fle3 Administratorilla on nk. "koko järjestelmän kattava rooli" käytössään kaikkialla järjestelmässä.

Fle Staff/henkilökunta = Henkilö, jolla on oikeudet lisätä käyttäjiä ja luoda kursseja FLe3 -järjestelmässä. Fle Staffilla on nk. "yleisrooli" käytössään kaikkialla Fle3-järjestelmässä.

Fle User/käyttäjä = Henkilö, jolla on oikeus käyttää Fle3 -järjestelmää. Fle3 User on nk. "yleisrooli" käytössään kaikkialla Fle3 -järjestelmässä.

Verkkopöytä = Fle3 -järjestelmän moduuli. Jokaisella käyttäjällä on oma verkkopöytä. Verkkopöytää voidaan käyttää tallentamaan erilaisia opetusta, opiskelua, muuta työtä tukevia tiedostoja (dokumentteja, linkkejä, Tiedonrakentelun muistiinpanoja,...) sekä järjestellä niintä kansioihin ja/tai jakaa ne muiden kanssa..

Tiedonrakentelu = Fle3 -järjestelmän moduuli, missä sijaitsevat varsinaiset kurssit ja niiden kontekstit. Käyttäjät voivat aloittaa uusia Tiedonrakenteluaiheita kurssin sisällä.

Jammailu = Fle3 -järjestelmän moduuli, missä voidaan yhdessä kehittää opiskeluaiheeseen liittyviä tiedostoja. Opettaja tai tutor voi aloittaa uuden jammailusession, johon käyttäjät voivat osallistua jatkamalla versiotyöskentelyä.

Kurssi = Fle3:ssa kurssi tarkoittaa tutkivan oppimisen kaltaista prosessia, jonka parissa ryhmä henkilöitä yhdessä työskentelevät. Henkilökunta voi luoda uusia kursseja järjestelmässä. Kurssilla on aina oltava nimi ja kuvaus.

Kurssin sisällöt = Fle3:ssa kurssit on jaettu kurssisisältöihin. Kurssin sisältöjen tulee olla järkeviä osakokonaisuuksia kokonaisesta kurssista.

Aihe = Jokaisessa kurssisisällössä voi olla useita tiedonrakentelu -aiheita, joissa on keskustelua tukevat viestejä.

Tietämystyypit = Joukko lappuja (selityksineen), jotka auttavat rakentamaan keskusteluja ohjaavaa prosessia.

Opettaja (kurssi) = Henkilö, joka organisoi ja ohjaa kurssia, jakaa kurssin tarkoituksenmukaisiin opiskelumoduuleihin ja huolehtii aikatauluista. Opettaja on nk. "paikallinen rooli", jota käytetään vain kurssien sisällä.

Tutor (kurssi) = Henkilö tai useampia, joka auttaa opettajaa(-ia) kurssillai. Tutor voi luoda uusia kurssisisältöjä kursseille..

Oppilas (kurssi) = Henkilöt, jotka osallistuvat kurssille/-eille.. Oppilas voi käyttää verkkopöytää sekä osallistua Tiedonrakenteluun.